Road trip på USAs vestkyst

Hvem har ikke drømt om en skikkelig amerikansk roadtrip i Thelma & Louise-stil hvor du legger alle bekymringer bak deg og lar vinden føre deg dit du måtte ønske – selvsagt uten klippestupet på slutten. I USA er veiene uendelige, det samme er heldigvis opplevelsene og attraksjonene du kan få med deg. Med motorsykkel, bil eller campingbil – du vil komme til å ønske deg til USAs vestkyst etter å ha lest denne guiden.

Hvordan komme seg dit

USAs vestkyst – eller stillehavskyst – er ikke ett sted du reiser til, men en samlebetegnelse på delstatene California, Washington og Oregon. Ofte inkluderes også Nevada og Arizona i betegnelsen, noe vi har valgt å gjøre her. Det er derfor mange byer å velge imellom som startsted for din road trip: Seattle, San Francisco, Phoenix, Los Angeles, Las Vegas og San Diego, for å nevne noen av de større byene. Reis Oslo-Seattle og start helt øverst for så å jobbe deg nedover kartet – du kan for eksempel holde deg kun til de kystnære stedene og byene, om du foretrekker det. Eller du kan starte turen i Las Vegas, og etter noen gambling-fylte dager utforske de mer tørre stedene, for deretter å avslutte turen ut mot kysten. Valget er ditt, og alle de norske flyselskapene tar deg til USA.

Leiebil

Når du så har ankommet ditt begynnelsessted, må du ha et kjøretøy. Merk at aldersgrensen for å leie bil i USA som regel er 25 år, og alle som skal sitte på med deg og som vil komme til å kjøre bilen også må registreres – det vil si må være 25 år eller mer, og ha gyldig førerkort. Noen leiebilfirma lar folk under 25 år leie, men da må du betale mer. Dette er noe som er svært viktig å undersøke på forhånd, gjør du det vil du nok også få en billigere pris enn om du venter til du ankommer. Foretrekker du to hjul kan du heller leie deg en motorsykkel – da må du også pakke deretter – og skal du ta med deg hele familien kan du leie deg en campingbil. Husk å sjekke at førerkortet ditt tillater deg å kjøre den doningen du velger å leie.

Steder du bør besøke

Besøk bondens marked i Seattle, kalt Pike Place; kjør gjennom den naturskjønne vindalen Willamette Valley i Portland; kjør over den verdenskjente Golden Gate-broen på vei til Alcatraz i San Franciso; se en nyklassisk film på Electric Dust drive-in-kino eller delta på innspillingen av en kjær TV-serie i Los Angeles; parker bilen og utforsk nasjonalparker som Yosemite eller Channel Islands, eller gamble i Las Vegas. USAs vestkyst har så mye å by på at du vil ha mye igjen for å ha gjort leksa di med nettsøk og notatskriving før avreise, for å være sikker på at du ikke går glipp av noe du alltid har hatt lyst til å se.

Pass og visum

Vær sikker på at du har et såkalt e-pass, eventuelt visum – sjekk politi.no for nyttig informasjon. Du har ikke lyst å bli stående fast i passkontrollen og i verste fall bli sendt hjem.