5 steder du må se i Sverige

Sverige – Nord/Sør/Øst/Vest

Sverige – vårt broderland – har vært et yndet feriested for nordmenn i årtier. Ikke bare har landet i øst bedre priser, bedre veier og hippere mote, men de har også veldig ofte bedre vær. Er det en ting vi nordmenn higer etter – og særlig når vi skal på ferie – så er det bedre vær. Likevel, vi er hardføre og selv om værgudene skulle velge å snu ryggen mot Sverige, så reiser vi dit uansett. Så etter man har handlet seg tom på grensen og campet seg myk i Lule-/Ume-/Skellefte-/Pite-å, hva gjør man da? Hva er must-seesi Sverige for tiden? Vi har tunet inn på de gamla och friafor å gi deg svar på dette.

Nord – Kiruna

Nord i Sverige – i Kiruna i svensk Lappland – ligger økovennlige Camp Ripan. Dette er et hotell plassert der hvor svensk, samisk og finsk kultur møtes, og som tilbyr mye mer enn rom for natten. Selve hotellet består av et hovedhus, samt mange små, koselige hytter med fantastisk innvendig nordisk design og interiør. Videre har hotellet restaurant med lokal mat, spa og basseng. Men det er omgivelsene og aktivitetene rundt som gjør et opphold ved Camp Ripan så spesielt. Du kan få oppleve samisk kultur med historiefortelling, reinsdyr, lavvo og handverk; besøke «Solar Egg» – et eggformet, mobilt sauna med plass til 8, som i tillegg er gratis; robåttur under midnattsol; finne din indre ro med å plukke multebær på organisert bærplukketur; et besøk ved en husky-kennel; dagstur til Abisko nasjonalpark med fokus på foto; organiserte fotturer og fjellturer på hest – både på dagtid og under midnattssol.

Sør – Skåne

Skåne ligger så nært Danmark at du nok ikke umiddelbart vil forstå den vakre dialekten de snakker her, men du verden for et område. Her finner du sandstrender du kun trodde eksisterte i syden; slott du kun trodde eksisterte i Disneyland og natur du kun trodde eksisterte i Henning Mankells Kurt Wallander-univers. Er du på utkikk etter kunst, historie, kystidyll, fantastisk matkultur, landsbygd og storby er det bare å ta turen til Skåne – du vil ikke angre.

Øst – Gotland

Sveriges største øy Gotland vil appellere til deg som ønsker å komme deg bort på en romantisk ferie. Det er én by på øya, Visby, og den står på UNESCOs verdensarvliste. Det er en fantastisk flott middelalderlandsby med brosteinsbelagte gater; eldgamle, velholdte bygninger; strandpromenade og mange små butikker du ikke vil finne på ditt lokale kjøpesenter.

Vest – Hunnebostrand

12 mil nord for Gøteborg, og 20 mil sør for Oslo ligger Hunnebostrand som huser økoparken Nordens Ark – en helt annerledes zoo-opplevelse for deg som elsker dyr. Parken er bygget med dyrenes beste i tankene – du vil finne over 80 arter – og er åpen hele året. Det er stort fokus på å hjelpe utrydningstruede arter som for eksempel tigre, men du vil også finne typisk nordiske dyr, fugler, reptiler, insekter og amfibier. Det tilbys gruppeturer som tar deg med i tigerens fotspor eller til ulvene for å være med og mate dem – for deretter å spise i parkens restaurant mens de ville dyrene spankulerer rundt deg – bak et vindu, selvsagt.