De beste plassene for ski i Europa

Å stå på ski er noe vi i Norge kan, og vi har svært gode skiforhold. Det er derfor selvsagt ikke noe i veien for å legge årets skiferie til vårt eget land – noe vi jo ofte gjør. Men om vi skulle velge å reise mot kontinentet for å samtidig besøke en annen kultur og høre et annet språk, hvor skulle vi dratt? Vi har satt oss selv på saken, og gir deg fire europeiske steder med eksellente ski- og ferieforhold

Luksus: St. Moritz – Sveits

I St. Moritz har det blitt avholdt vinter-OL ikke en, men to ganger – dette sier sitt om kvaliteten på stedet. Dette er derfor creme de la creme av skidestinasjoner og du vil knapt finne mer luksus og eleganse ved noen andre alpinanlegg. Det er også verdens eldste ski-resort så de har lang erfaring i å ta imot turister. Landsbyen ligger nesten 2 000 meter over havet og har over 320 soldager i året, men med tørr luft som har gitt klimaet i St. Moritz tilnavnet champagne-klima. Du vil finne 58 heiser og 350 bakkekilometer, samt et vell av andre aktiviteter du kan ta del i som for eksempel polo eller skøyting på en frossen innsjø.

For topp after-ski: St. Anton – Østerrike

Ønsker du å kjøre off piste i alpinanlegg av høy kvalitet, for deretter å kunne «ta han helt ut» på after ski etterfulgt av en tur på nattklubb, er St. Anton plassen å være. Ikke la after ski-ryktet lure deg – St. Antons alpinanlegg er ansett som noe av det beste du kan få i Alpene – omringet av kvalitetshotell og kvalitetsrestauranter og til og med konserthall – og bakkene er såpass avanserte at du bør være god før du setter ut. Det er likevel gjort rom for skiskole for barn og unge, og i landsbyen er det nok av andre aktiviteter som ikke involverer ski på beina.

På budsjett: Livigno – Italia

Selv om det er billig å både bo, kjøre og shoppe i Livigno, sier ikke dette noe om kvaliteten på alpinanlegget. Grunnen til at det er så billig er at stedet ikke har merverdiavgift på sine varer og tjenester. Livigno ligger rundt 1 800 meter over havet, nær Sveits, og har skisesong fra november til mai – med pålitelige snømengder. Alpinløypene er bra for deg som er nybegynner, men stedet tilbyr også off-piste og heli-turer for de som er erfaren.

Best: Val Thorens – Frankrike

Val Thorens ble fra 2014 til 2016 kåret til beste ski resort i Europa, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Den er høyest, den er størst og strekker seg over tre daler. Det har ikke noe å si om du er nybegynner eller proff – anleggene har noe for alle, også de som ønsker å gå langrenn. Du finner selvsagt også liv utenfor skibakkene: restauranter, barer, live musikk og spa er bare noen av tilbudene som står og venter på deg.

Så pakk sekken, husk solkremen og snør pub-til-pub-skoene – nå er det tid for ski!